Składniki

Ciasto makowe:
  • 700 g maku
  • 12 jajek POLSKA KURKA
  • 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego TEVA
  • 4 czubate łyżki kaszy manny
  • łyżka proszku do pieczenia TABLIER BLANC
  • ekstrakt waniliowy
Krem kawowy:
  • 1/2 kg mascarpone LES CROISES
  • 4 żółtka z jaj POLSKA KURKA
  • szklanka cukru pudru
  • 20 ml mocnej czarnej kawy rozpuszczalnej PLANTATION (ok. 3 łyżek )
Poncz i dekoracja:
  • 1/2 szklanki mocnej herbaty BRITLEY
  • 4 łyżki rumu
  • Podprażone orzechy włoskie TABLIER BLANC
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g czekolady deserowej TABLETTE D’OR

Sposób przygotowania

  1. Mak wypłukać, namoczyć na noc. Gotować ok. 40 minut na małym ogniu. Przecedzić i zmielić na maszynce o drobnych oczkach. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mak i wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy, kaszę manną, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę.  Piec ok. 80 minut w 120°C. Odstawić do wystygnięcia.
  2. Żółtka z cukrem pudrem ubić na parze i powoli wkręcać mascarpone. Na koniec dodać kawę. Ciasto przekroić na 3 placki. Każdy placek skropić herbatą wymieszaną z rumem. 3 łyżki kremu odłożyć na boki tortu. Resztą przełożyć placki. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu, boki posypać orzechami. Przygotować polewę. W rondelku zagotować śmietankę. Zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną czekoladę. Odczekać