Składniki

Ciasto szpinakowe:
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 3 jajka POLSKA KURKA
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej BIO VILLAGE
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia TABLIER BLANC
  • 2/3 szklanki oleju roślinnego
Krem:
  • 250 g serka mascarpone LES CROISES
  • 200 g śmietany kremówki 36%
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 3 kiwi do przełożenia ciasta
  • Dowolne owoce do dekoracji: kiwi, borówki, truskawki

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  2. Szpinak przełożyć do garnka. Podgrzewać, mieszając co jakiś czas, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Około 2 minut.  Następnie szpinak zmiksować na gładki mus.
  3. Blachę o wymiarach 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  4. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Następnie cały czas ubijając dodawać olej, łyżka po łyżce. Dodać szpinak i zmiksować tylko do połączenia.
  5. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników.
  6. Masę przelać do przygotowanej wcześniej blachy i piec około 30 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  7. Z ciasta odkroić wierzch (około 1/3 ciasta).  Zieloną część ciasta pokruszyć i odstawić.
  8. Przygotować krem: Mascarpone ubić przez około 30 sekund. Dodać śmietankę, cukier i skórkę z cytryny. Ubijać dalej do uzyskania puszystego kremu.
  9. Dolną część ciasta przełożyć kremem. Na kremie ułożyć plasterki kiwi i przykryć okruchami ciasta.
  10. Udekorować ulubionymi owocami.