Składniki

  • 3 średniej wielkości cukinie
  • oliwa z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • 400 g wołowiny
  • 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich RUSTICA
  • 2 szczypty płatków chilli
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 kulka mozarelli LES CROISES
  • 20 g startego sera Grana Padano LES CROISES
  • Listki bazylii

Sposób przygotowania

  1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Na patelnię dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć na średnim ogniu kilka minut, następnie dodać drobno posiekany czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać mięso i smażyć, rozgniatając wołowinę widelcem. Kiedy mięso będzie podsmażone zalać winem i gotować do wyparowania alkoholu. Dodać pomidory w puszce, oraz przyprawy, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, gotować 3 minuty, spróbować i w razie potrzeby doprawić.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinie przekroić na pół i łyżką wydrążyć pestki. Cukinie ułożyć na blaszce, skropić oliwą i oprószyć solą. Piec około 15 minut, żeby cukinie nieco zmiękły. Cukinie nafaszerować mięsem, przykryć kawałkami mozarelli i zapiekać 15 minut.
  3. Cukinie wyjąć z piekarnika posypać serem Grana Padano i udekorować listkami bazylii.